Haal nog meer uit digital twin-technologie

Haal nog meer uit digital twin-technologie

Door Simon Turner, CTO bij Altius 

Digital Twin technologie krijgt veel aandacht en dit is niet verwonderlijk. De scenario’s die mogelijk worden zijn letterlijk onbegrensd en de waarde die ze leveren voor organisaties is fenomenaal. Voor elke organisatie die al Internet of Things (IoT) gebruiken, vormt Digital Twin de volgende stap in de digitale reis. 

Bij Altius zijn we enorm enthousiast over de voordelen die deze technologie kan bieden voor onze klanten. We zijn al meer dan twee jaar bezig met het bouwen en toepassen van Digital Twin technologie en we kunnen we veel verder gaan dan de ‘traditionele’ mogelijkheden. 

In mijn volgende blogs zal ik stilstaan bij interessante toepassingen waar we momenteel aan werken, om u te laten zien wat we kunnen bereiken wanneer we onze kennis op het gebied van data  combineren met Digital Twin technologie. Laten we eert eens kijken naar wat Digital Twin is en waar het vandaan komt. 

Wat is een digital twin? 

Simpel gezegd, een Digital Twin is een virtueel model van een fysiek proces, product, dienst of systeem. Zie het als een brug tussen de fysieke en digitale wereld. Slimme componenten die sensoren gebruiken om realtime gegevens te verzamelen, zijn geïntegreerd in de fysieke omgeving die wordt gemonitoord/geanalyseerd /beoordeeld. De componenten zijn verbonden met een cloudgebaseerd systeem dat alle gegevens van de sensoren ontvangt en verwerkt. Het koppelen van de virtuele en fysieke wereld bestaat al sinds 2002 en wordt traditioneel gebruikt om de fysieke wereld te ‘simuleren’, zodat deze kan worden geanalyseerd en begrepen om inzicht te krijgen in de prestaties, mogelijke problemen en verbeterpunten. 

Het ‘traditionele’ digitale twin-model is voornamelijk toegepast in de industrie, de automobielsector en de gezondheidszorg. In deze sectoren wordt de technologie gebruikt om processen te simuleren, technologie te verfijnen en het welzijn van een patiënt te bewaken en te voorspellen. 

Waar komt het concept vandaan? 

Het idee van Digital Twin wordt voorafgegaan door de koppelingstechnologie die voor het eerst werd ontwikkeld door NASA. Het is ontworpen om te helpen bij de bediening, het onderhoud en de reparatie van ruimtecapsules die in een baan om de aarde reizen, en daarom buiten het bereik van fysieke monitoring. Met deze ‘dubbele’ systemen konden ingenieurs en astronauten reparaties testen voor de noodlottige Apollo 13-missie, waardoor het vaartuig en de bemanning veilig naar de aarde konden worden teruggebracht. 

Het concept en de term ‘Digital Twin‘ kreeg echt de aandacht nadat Gartner het als een van de top 10 strategische technologietrends voor 2017 noemde en verklaarde dat binnen drie tot vijf jaar ‘miljarden dingen zullen worden weergegeven als Digital Twin, een dynamische software model van een fysiek ding of systeem ‘. In 2018 noemde Gartner opnieuw Digital Twin als een toptrend en is de er naar schatting 21 miljard aangesloten sensoren en eindpunten aangesloten zullen zijn op Digital Twin technologie.   

Zoals voorspeld door Gartner, heeft de proliferatie van IoT Digital Twinen kosteneffectief gemaakt om te implementeren en als gevolg daarvan zijn modellen begonnen volwassen te worden en te groeien in complexiteit. Ze zijn overgegaan van digitale representaties van afzonderlijke items naar virtuele modellen van systemen van onderling verbonden dingen. Meer en meer bedrijven gebruiken de technologie als een kans om mensen, processen en dingen op een geavanceerde manier te orkestreren, wat resulteert in betere bedrijfsresultaten en voordelen voor iedereen. 

Zoals alles op het gebied van IoT, is data de brandstof voor een Digital Twin en ook weer de meest waardevolle output. Gezien het feit dat we bij Altius een autoriteit zijn op het gebied van IoT, dataplatformen en data science, hebben we ons als doel gesteld om samen met onze klanten waardevolle scenario’s te realiseren op basis van Digital Twin technologie.  

We nemen de technologie veel verder dan de traditionele gebieden van simulatie, analyse en monitoring op afstand door kunstmatige intelligentie (AI), Machine Learning (ML) en nieuwe technologie te integreren om gegevens, algoritmen en zakelijke context samen te brengen – en de toepassingen en resultaten zijn grenzeloos. 

In deel 2 gaan we dieper in op hoe Digital Twin technologie in de retail toegepast is en welke scenario’s mogelijk worden. 

Meer weten of vragen? Laat het mij weten! Simon.turner@altiusdata.com